MS (multiple sclerose) MS (multiple sclerose)

MS (multiple sclerose)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS.

Kenmerken en symptomen

De diagnose kan lastig zijn omdat de symptomen wisselen en soms lijken op die van andere ziektes. Ook is er geen eenvoudige test die zekerheid geeft, zoals bij suikerziekte. In de praktijk zal bijna altijd een MRI-scan van de hersenen en/of het ruggenmerg gemaakt worden om de diagnose MS te bevestigen en andere ziektes uit te sluiten. Ook wordt vaak bloedonderzoek verricht om andere ziektes uit te sluiten.

De ziekte komt tweeënhalf keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. MS treft vooral jonge mensen tussen 20 en 50 jaar; in 90% van de gevallen begint de ziekte tussen het 15e en 50e levensjaar.

Oorzaak

  • nog niet precies bekend

Behandeling

Veel patiënten hebben baat bij behandelingen door de revalidatiearts en therapieën zoals fysiotherapie, ergotherapie of logopedie. Ook het aanmeten van een brace kan tot de behandeling behoren. Bij mensen met MS is het looppatroon vaak verstoord. Om stabiliteit en zekerheid te borgen, meten we soms een enkel-voetorthese aan, om de doorstap makkelijker te maken. Ook is het soms nodig de knie te stabiliseren met een orthese. Je revalidatiearts kan je hiervoor doorverwijzen naar onze orthopedisch instrumentmaker.