Posttraumatische dystrofie Posttraumatische dystrofie

Posttraumatische dystrofie

Posttraumatische dystrofie (PD) is een complicatie die na een letsel of een operatie aan een ledemaat, arm of been, ontstaat. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, een ernstige vorm van PD geven. Een zwaar letsel, zoals een gecompliceerde enkelbreuk, kan in lichte mate PD tot gevolg hebben.

PD is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een ledemaat. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door PD worden aangetast. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan in een maatschappelijk en sociaal isolement terecht komen.

Kenmerken en symptomen

  • toenemende pijn bij inspanning;
  • zwellingen;
  • verschil in huidtemperatuur;
  • huidverkleuring van het aangedane gebied;
  • pijn bij het aanraken van de huid;
  • het gevoelige gebied is vaak groter dan de plek van het letsel of de operatie.

Oorzaken

PD is een abnormaal sterke reactie van je lichaam op een letsel of een operatie. Het is nog niet goed bekend hoe posttraumatische dystrofie ontstaat.

Behandeling

Ongeveer 90% van patiënten met PD geneest. De overige 10% blijft klachten houden. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij PD. Rust is sowieso erg belangrijk. Een brace kan daarbij helpen. Verder kan je huisarts pijnstillers geven of ontstekingremmende medicijnen. Voor een brace kan hij je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers. De brace beperkt de bewegingsvrijheid van het gewricht in alle richtingen.