Osteoporose Osteoporose

Osteoporose

Je botten hebben kalk nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose is er sprake van botontkalking. Je botten verliezen dan kalk en andere mineralen en structuur. Je botten worden broos en je kunt sneller iets breken. Veel patiënten ontdekken osteoporose pas wanneer een bot gebroken is.

Kenmerken en symptomen

Als de botten in je wervelkolom ontkalken, kunnen je wervels inzakken. Je wordt kleiner en krommer. Een kromme rug geeft vaak veel pijn. Het krommen van je wervelkolom kan ademhalingsproblemen tot gevolg hebben: je longen hebben minder ruimte. Ook komt ongewenst urineverlies voor, doordat je buikorganen op je blaas drukken.

Oorzaken

  • ouderdom;
  • ziektes als reuma, de ziekte van Crohn en schildklieraandoeningen;
  • langdurig gebruik van Prednison.

Behandeling

De een voelt veel meer van osteoporose dan de ander. Voor iedereen is het belangrijk verder verlies van botmassa en botbreuken te voorkomen. Goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en buitenlicht zijn hiervoor erg belangrijk. Je huisarts kan je verder adviseren over eventueel medicijngebruik. Hij kan je ook doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers voor een orthese die je wervelkolom ondersteunt. Een korset kan de ergste pijn verlichten.