Renske van Beek: “In Beijing ga ik voor het podium!” Renske van Beek: “In Beijing ga ik voor het podium!”

Klantverhalen

Renske van Beek: “In Beijing ga ik voor het podium!”

Voor paralympisch snowboarder Renske van Beek (32) breekt een spannende tijd aan: sinds november is zij volledig in training om zich te richten op de paralympische winterspelen van 2022 in Beijing.

Wintersport is Renske met de paplepel ingegoten. Ze komt uit een sportief wintersportgezin en stond als klein meisje al op de lange latten. Toen ze op haar tiende een herseninfarct kreeg en halfzijdig verlamd raakte, werd duidelijk dat skiën er niet meer in zou zitten. “Gelukkig was snowboarden nog wel een optie omdat je daar je benen op een andere manier mee gebruikt. En het was in die tijd ook nog een stuk cooler dan skiën!” vertelt Renske lachend.

Bibian Mentel

Snowboarden werd pas ‘professioneel’ voor Renske toen ze Bibian Mentel tegenkwam bij een lezing van revalidatiekliniek Basalt. “Ik ben toen naar haar toe gegaan om te vertellen dat ik ook kon snowboarden maar geen idee had of ik goed genoeg zou zijn. Dat vond Bibian wel grappig en ze zei meteen: 'Kom maar een keer naar een training, dan zullen we wel eens zien!'” Zo gezegd, zo gedaan: Renske had talent en door veel te trainen, aan haar fitheid te werken en een gezonde leefstijl aan te wennen, werd ze geselecteerd voor het paralympisch snowboardteam.

Speciale startspalk

Om te kunnen snowboarden heeft Renske geen speciale aanpassingen nodig. Wel om te kunnen starten en trainen. Bij wedstrijden moet Renske beide handen gebruiken om zichzelf uit de startgate te trekken. “Omdat mijn linkerhand niet goed werkt, bleef ik soms vastzitten en dat is niet handig als je een goede tijd wil neerzetten! Ik kwam toen in contact met orthopedisch adviseur Willem Wesenbeek en hij heeft een speciale startspalk voor me gemaakt,” vertelt ze.

Mountainbike voorziening

Omdat er in Nederland nou eenmaal niet zoveel snowboardfaciliteiten zijn, lukt het Renske niet om dagelijks op een snowboard staan. Om fit te blijven probeert ze zoveel mogelijk te surfen, skateboarden en mountainbiken. “Dat laatste doe ik binnen de categorie bordercross en dat is nog best lastig met een linkerhand die verlamd is. Het lukt me namelijk niet om m’n hand stabiel op het stuur te houden, vooral bij de afdaling komt er zoveel druk op m’n arm te staan dat ik er al snel mee over de kop sla.” Gelukkig had orthopedisch adviseur Willem Wesenbeek hier ook een antwoord op. Met behulp van de nieuwste scantechniek ontwierp hij een speciale mountainbike spalk die haar linkerhand op het stuur houdt en losschiet als ze ten val komt.

Van prototype naar 3D

“De eerste spalk die Willem voor me maakte bestond uit gips. Daar kon ik al veel mee maar inmiddels gebruik ik nu een 3D geprinte die ademend is en mijn pols nog beter stabiliseert,” vertelt Renske. “De losschietreflex van de spalk hebben we met verschillende mechanismen getest. Zo blijven we steeds dingen verbeteren. Door de snelheid klapt mijn hand op het stuur en de trillingen die dan ontstaan doen pijn aan m’n hand. Willem heeft ervoor gezorgd dat m’n hand nu een stuk comfortabeler vast zit. Inmiddels heeft hij er ook voor gezorgd dat ik m’n handpalm open kan houden en de spalk me alleen ondersteunt bij mijn vingers en pols. Daardoor ervaar ik meer gevoel in mijn hand en kan ik de druk beter verdelen.”

Paralympische spelen

In 2017 behaalde Renske goede resultaten op het WK in Canada en daarmee nomineerde ze zich voor de paralympische spelen in 2018 in Zuid-Korea. Daar eindigde ze twee keer op de vierde plek. “Dat heeft me zo fanatiek gemaakt dat ikin 2022 op het podium wil staan! De afgelopen vier jaar heb ik veel getraind maar dankzij de corona-crisis hebben we een raar seizoen achter de rug en heb ik geen idee waar ik nu precies sta.”

Combinatie topsport en werk

In 2017 en 2018 was sporten haar fulltime baan maar inmiddels is Renske die status verloren en combineert ze topsport met een parttime baan als communicatiemedewerker voor revalidatiekliniek Basalt. “Dat is soms best pittig. Ik doe er alles aan om zoveel mogelijk te trainen en zo fit mogelijk te blijven maar als je het echt goed wil doen dan moet je je volledig focussen op trainen, fysiotherapie, goed materieel en een gezonde levensstijl. Vanaf november tot aan maart volgend jaar neem ik onbetaald verlof op om me echt te kunnen focussen op de spelen.”

Belangrijke missie

Naast goede successen behalen op haar snowboard, heeft Renske nog een andere belangrijke missie: mensen lef geven. “Het heeft me 15 jaar gekost om mijn beperking te accepteren en goed mijn mogelijkheden te zien. Toen ik jong was, waren er niet of nauwelijks sporters met een beperking en was het lastig om een sport te vinden die bij me past. Ik heb daarin veel gehad aan het paralympische team maar ook aan een orthopedisch adviseur als Willem die met je meedenkt. Er is zoveel mogelijk en ik hoop anderen daarmee te inspireren. Misschien is er na m’n snowboardcarrière nog wel een coachingsrol voor mij weggelegd!”

Meer weten over Renske van Beek? Zie haar website!