Caroline Groot - Bereik wat je wil, met of zonder orthese Caroline Groot - Bereik wat je wil, met of zonder orthese

Klantverhalen

Caroline Groot - Bereik wat je wil, met of zonder orthese

Meervoudig wereldkampioen baanwielrennen para-cycling Caroline Groot

Caroline Groot (22 jaar) uit Doesburg is haar hele leven al enorm sportief. Opgegroeid in Andijk, begon ze met schaatsen. Ze schaatste op behoorlijk hoog niveau. En droomde ervan ooit naar de Olympische Spelen te mogen. Na een blessure, ging het roer om. Ze is gaan wielrennen. Nu zit ze bij het Nederlands team en heeft diverse medailles en titels op haar naam.

Caroline laat in bijgaande video zien hoe ze in april 2020 in één keer thuis moest gaan trainen omdat sportcentra als Papendal hun deuren moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen. Ze hoopt dat iedereen snel weer lekker 'gewoon' kan trainen. 

Toekomst even parkeren

Caroline leeft momenteel voor het wielrennen. “Ik heb mijn toekomst even aan de kant gezet. Als ik op de spelen in Tokio goud haal, kan ik terugkijken op een geweldige carrierre. Ik  probeer er nu even alles uit te halen.” Daarna wil ze haar universitaire studie Nederlands Recht  weer gaan oppakken.

Sporten is mijn wereld

Sinds haar twaalfde jaar draait Caroline’s wereld om schaatsen. Zo snel mogelijk rondjes maken in combinatie met een wedstrijdmentaliteit. ‘Als ik geen wedstrijden zou hebben, zou ik sporten ook minder leuk vinden. Ik vind het leuk om aan de start te staan en te proberen je eigen tijd te verbeteren en om telkens weer sneller te worden. Tot 2014. Caroline is dan 16. Ze heeft een veel voorkomende schaatsblessure en moet geopereerd worden. Door de operatie heeft ze een zenuwbeschadiging opgelopen in haar onderbeen waardoor ze door haar enkel zakt. Ze kon haar voet niet goed meer bewegen. Caroline was lang aan het revalideren. ‘Ik wilde eerst nog wel door met schaatsen. Maar we kwamen erachter dat ik niet zonder een hulpmiddel kon. Caroline probeerde met een orthese te schaatsen. Maar hield hier geen voldoening uit, ondanks dat ze nog wel redelijk kon meekomen. Caroline had kunnen denken, ik ga stoppen. Maar nee, ze was vastbesloten om te blijven sporten. “Ik wilde hoe dan ook terug in de sportwereld, mijn wereld.” 

Medailleregen

Nu is wielrennen waar Caroline helemaal voor gaat. Naast wielrennen op de weg, ging ze het baanwielrennen verkennen. Dat beviel zo goed, dat ze zich daar nu helemaal op gestort heeft. “Dit past echt helemaal bij mij. Je focust je op je eigen tijd, je bent op een baan en de snelste wint.”  Al bijna direct was Caroline gekwalificeerd voor het Nederlands team. Ze ging mee naar de Europacup. Dat ging heel goed. In maart 2018 werd ze wereldkampioen op de scratch en de 500m in Rio de Janeiro,  in 2019 haalde ze goud op de 500 meter in de C5-klasse tijdens het WK baanwielrennen  in Apeldoorn. In januari 2020 deed Caroline mee aan de Wereldkampioenschappen in Canada. Caroline veroverde de wereldtitel op de 500 meter in de C5-klasse, bemachtigde brons bij de scratch en ze werd derde op het omnium.

Samen een proeforthese ontwikkeld

De arts van het revalidatiecentrum verwees Caroline na ongeveer een jaar door naar OIM Orthopedie. Nu is Willem Wesenbeek van OIM Noordwijkerhout haar vaste adviseur. Caroline kwam samen met haar bondscoach bij Willem op gesprek. De expertise van de bondscoach over wielrennen en van Willem over orthesen zijn gecombineerd.  En er is een eerste proeforthese gemaakt.  Daarmee zijn ze nu 1,5 tot 2 jaar aan het testen. Er wordt veel geprobeerd en getest om uit te zoeken wat perfect is voor Caroline. ”We weten nu wat we willen en hoe het moet. De orthese is nog niet klaar. Maar deze moet af zijn voor de spelen in Tokio in augustus 2020.

Caroline’s tip voor anderen

Wil je sporten, zorg er dan voor, dat je een goede orthese voor jezelf hebt. Ik ervaar veel minder pijn en kan veel beter lopen. En laat je door de experts van OIM Orthopedie adviseren om mee te denken wat mogelijk is. Maar bovenal: doe wat je leuk vindt. Neem zelf initiatief. Met of zonder orthese: alles  blijft mogelijk.”
Caroline zat er zelf niet lang mee, dat ze moest sporten met een orthese. “Ik kan alles wat een normaal persoon ook doet. Ik heb een fantastisch leven. Ik mag de hele wereld over voor mijn sport. Caroline heeft een echte sportersmentaliteit. Ze weigert om bij de pakken neer te gaan zitten. “Gewoon doorgaan en er niet te lang bij stiltaan. Dat brengt mij als sporter verder.”

Meer over orthesen