Sonja Visser traint voor de Nijmeegse 4Daagse Sonja Visser traint voor de Nijmeegse 4Daagse

Klantverhalen

Sonja Visser traint voor de Nijmeegse 4Daagse

Op 16 juli 2024 is Sonja Visser één van de bijna 50.000 wandelaars die beginnen aan de Nijmeegse 4Daagse. Een flinke uitdaging voor alle deelnemers, maar voor Sonja is het een extra uitdaging: Sonja loopt de Vierdaagse met een onderbeenprothese.

Sonja’s onderbeen werd in 2011 geamputeerd, nadat ze zo’n driekwart jaar klachten aan haar voet had gehad. Toen duidelijk werd dat de klachten werden veroorzaakt door de verstopping van een bloedvat, was een spoedamputatie de enige oplossing. Een pittig revalidatietraject volgde.

Handdoek over het hoofd

Sonja blikt terug op de eerste maanden na de amputatie: “Ik heb heel wat tranen gelaten tijdens de revalidatie. Doordat het een spoedoperatie was, was niet alles helemaal goed afgewerkt en dat veroorzaakte veel pijn aan mijn scheenbeen. Maar niet alleen de pijn maakt het moeilijk. Ik wilde de eerste tijd ook mijn eigen been niet zien. Dan zat ik met een handdoek over mijn hoofd als de stomp verzorgd werd. En hulp voor de verwerking, dacht ik niet nodig te hebben. Ik wilde bijvoorbeeld niet in gesprek met een psycholoog of lotgenoten. Nu weet ik dat dat juist heel belangrijk is. Dat zijn mensen die je begrijpen, die je helpen en je er doorheen slepen.”

Mijn omgeving geeft mij zelfvertrouwen

Inmiddels doet Sonja eigenlijk weer alles wat ze vóór de amputatie ook deed, zoals autorijden, fietsen en fulltime werken. “Bij sommige dingen moet ik wat meer nadenken, bijvoorbeeld traplopen, dat kan ik niet meer ‘blind’ doen. En tuurlijk heb ik ook m’n slechte dagen, dat ik denk: ‘waarom moest mij dit overkomen’. Maar ik krijg heel veel steun van mijn man en mijn familie. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar hoe je omgeving ermee omgaat helpt wel. Mijn omgeving geeft mij zelfvertrouwen, waardoor ik uitdagingen niet uit de weg ga. Als iemand tegen mij zeg dat ik iets niet kan, dan denk ik altijd: ‘Dat zullen we nog wel eens zien’. Tijdens de revalidatie in de Maartenskliniek in Nijmegen zeiden ze tegen mij dat het waarschijnlijk niet zou lukken om de prothese hele dagen aan te hebben.  Maar ik wilde per se de rolstoel uit en dus droeg ik de prothese iedere dag een beetje langer. En nu draag ik hem gewoon elke dag, de hele dag.”  

Nijmeegse 4Daagse

Meedoen aan 4Daagse van Nijmegen was een andere uitdaging die Sonja wilde aangaan. Dat stond al op haar lijstje vóórdat ze haar amputatie onderging. De amputatie leek aanvankelijk een kink in de kabel,  maar in 2021 besloot Sonja toch mee te doen. Helaas moest ze het na de eerste dag opgeven vanwege drukpijn aan haar stomp. Sonja: “Ik was gewoon niet goed voorbereid, had veel te weinig lange afstanden gelopen van tevoren. Deze keer pak ik het heel anders aan. Ik ga samen met mijn zus lopen en ook de voorbereiding doen we samen. Zij heeft het hele proces van mijn amputatie en revalidatie meegemaakt en weet dus precies wat mij bezighoudt. We lopen iedere avond minimaal 5 kilometer om aan de druk te wennen.  En we hebben ook al 25 kilometer achter elkaar gelopen. Dat bouwen we nu uit naar een aantal dagen achter elkaar 25 kilometer. En dan gaan we er in juli voor om de 4Daagse uit te lopen.”

Sonja’s orthopedisch adviseur van OIM Orthopedie, Marco Ketelaars heeft er vertrouwen in dat ze haar doel gaat halen. Sonja: “Hij gaat mijn prothese vlak vóór de 4Daagse nog helemaal nakijken en doet dat na afloop nog een keer. En hij heeft een extra liner en sleeve geregeld, zodat ik die kan vervangen tijdens het wandelen als dat nodig is. Marco luistert echt naar mij, dat is belangrijk en geeft vertrouwen.”

Het leven houdt niet op na een amputatie

Sonja benadrukt dat alles wat ze bereikt heeft niet vanzelf gaat. “Het kost veel tijd en kracht, maar ik hou steeds voor ogen dat het leven niet ophoudt na een amputatie. Dat is ook wat ik anderen die hetzelfde meemaken wil meegeven. Als je wilt en doorzet én de juiste hulp van je omgeving krijgt, kan je eigenlijk alles.”