Dorin Costache is blij met zijn epoxy beugel Dorin Costache is blij met zijn epoxy beugel

Klantverhalen

Dorin Costache is blij met zijn epoxy beugel

Op zijn vijfde werd Dorin Costache in zijn vaderland Roemenië getroffen door polio. Hij hield een slecht functionerend linkerbeen over aan deze kinderverlamming. Als gevolg daarvan viel Dorin regelmatig. Dorin:”Iemand die polio heeft gehad heeft ook grotere kans op breuken, een val betekende bij mij dus ook vaak een gebroken been. En dat leidde weer tot heel veel operaties.”

Lange beenbeugel

Dorins linkerbeen is heel zwak en tijdens het lopen moet hij z’n hand op z’n knie houden om deze naar achteren te houden en er niet doorheen te zakken. De oplossing is een lange beenbeugel, die hem ondersteunt bij het lopen.  Zijn eerste beugel kreeg Dorin in Roemenië. “In Roemenië duurt het heel lang voordat je een dergelijke voorziening krijgt”, vertelt Dorin. “En hij was ook helemaal van metaal, dus heel zwaar. Maar ik kon wel weer alles mét de beugel.”

Epoxy beugel op maat gemaakt

Rond zijn 30e vertrekken Dorin en zijn vrouw uit Roemenië. Uiteindelijk komen ze in Nederland terecht en daar komt Dorin in aanraking met OIM Orthopedie. Eerst is hij klant in Assen en sinds 2010 is Berry Kloosterhuis in Haren zijn orthopedisch adviseur. Hij voorziet Dorin van een beugel van metaal en leer.

Berry: “Ik wilde al een tijdje dat Dorin zou overstappen op een andere, lichtere beugel. Maar Dorin wilde graag bij het vertrouwde blijven. Toen hij onlangs weer aan een nieuwe beugel toe was, heb ik hem de lichtere beugel bij een andere klant van mij laten zien en dat trok hem over de streep.”

De lichte beugel van epoxy is helemaal op maat gemaakt. “Om hem te maken doen we eerst een proefpassing met een doorzichtige koker om precies vast te stellen waar alle drukpunten zitten”, legt Berry uit. “Dan wordt de beugel gemaakt en dat moet meteen helemaal goed zijn want met epoxy kun je niets meer aanpassen.”

Niet meer terug naar de oude

Inmiddels draagt Dorin de epoxy beugel twee weken en is het tijd voor een controle afspraak in Haren. “Ik ben heel blij dat Berry mij heeft overgehaald om toch naar deze beugel over te stappen”, zegt Dorin lachend. “Ik wil echt niet meer terug naar de oude beugel. Doordat deze veel lichter is, loop ik makkelijker en sta ik stabieler. In mijn oude beugel zaten 2 enkelscharnieren. In deze is er maar 1 nodig. Daardoor kan ik veel kleinere schoenen dragen. Ik kocht mijn schoenen altijd 3 maten te groot. Dat hoeft nu niet meer.”

“Deze beugel heeft ook een ‘heffende’ enkel”, vult Berry aan. Dat kon bij die oude niet. Daardoor moest Dorin bij het lopen zijn been naar buiten draaien. Nu kan hij normale passen maken.”

Dorin heeft zijn oude beugel ook meegenomen naar de controleafspraak. Maar op de vraag of hij hem ter vergelijking nog even aan wil doen, is het antwoord “Nee, ik wil die zware beugel echt niet meer dragen. Ik neem hem voor de zekerheid nog wel weer mee naar huis. Maar hij komt alleen nog maar tevoorschijn als m’n andere beugel onverwacht kapot zou gaan.”